След като Полша обеща 14 танка Леопард“ на Украйна, премиерът Матеуш Моравецки

...
След като Полша обеща 14 танка Леопард“ на Украйна, премиерът Матеуш Моравецки
Коментари Харесай

Полша ще прати на Украйна още 60 модерни танка

След като Полша обеща 14 танка „ Леопард “ на Украйна, министър председателят Матеуш Моравецки съобщи, че страната му е подготвена да достави Киев с още 60 съвременни танка. Половината от тях са PT-91 - полско произвеждане.

В изявление за CTV Моравецки съобщи, че Варшава е дала образец на западните съдружници, като е станала първата страна с изпратени 150 танка преди към половин година. „ В момента сме подготвени да изпратим 60 наши осъвременени танка, 30 от които PT-91. А също така 14 танка " Леопард 2 " “, добави той и регистрира какъв брой е значимо „ в подобен тип война да имаш съвременни танкове “.

„ Руснаците разполагат с няколко хиляди, а съгласно някои даже с повече от 15 000 танка в складовете си “, каза още полският министър председател. „ И в случай че не желаеме Украйна да бъде победена, би трябвало да бъдем доста открити и смели в поддръжката си за нея. А също и в случай че Украйна, не дай си Боже, не успее да отбрани своя суверенитет и независимост, това ще значи единствено първата стъпка в безумната тактика на Кремъл за възобновяване на Руската империя от предишното “.

„ Смятам, че в случай че Европа желае да има постоянен и дълготраен напредък, непоклатимост и развиване по кротичък метод, би трябвало да отблъсне всички тези безчовечен набези от страна на руснаците. Това бяха и причините, които съгласно мен бяха значими за канцлера Шолц, за президента Макрон и за другите ни съдружници в Западна Европа “, добави Моравецки.

PT-91 е 46-тонен главен военен танк със 125-милиметрово оръдие, който може да развие оптималната скорост от 60 км/ч. Разработен е въз основата на Т-72М1 и влиза в употреба през 1995 година PT-91 се създава от компанията Bumar Łabędy, част от полския механически боен консорциум Bumar Group.

Промените по отношение на Т-72М включват нова двуосна нормализирана система за ръководство на огъня, реактивна ризница, по-мощен мотор, трансмисия и нов автоматизиран товарач. Общо 232 танка PT-91 са доставени на полските сухопътни войски - 92 чисто нови машини и 140 от ремонтирани танкове T-72A и T-72M1, обозначени надлежно като PT-91M1 и PT-91MA1.

В изявлението Моравецки добави още, че Полша е открила енергиен център за незабавна помощ. Той ще бъде употребен за доставка на генератори за Украйна в разгара на умишлените съветски офанзиви против сериозната инфраструктура.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР